Sunday, July 5, 2015

Calon Simpanan SPA

Assalamualaikum wbth. Apa khabar semua? Harap sihat sejahtera hendaknya. Salam Nuzul Al- Quran 2015. Semoga kita beroleh kebaikan hendaknya. Sudah lebih 2 tahun tiada apa- apa kemaskini dari blog Aku & Hidupku. Walaupun saban hari ada sahaja pelawatnya, namun ianya tidak terusik kandungan walau sedikit. Fuhhh, berabuk dah blog ni.

2 tahun bukan masa yang sekejap. Pelbagai frasa kehidupan telah aku lalui. Semuanya akan ku kenang sepanjang hayatku walau tidak ku coretkan ia di blog. Paling banyak yang tersemat di hati adalah berkaitn kerjaya ku. Selepas temuduga terakhir 2013, aku tiada temuduga lain selepas itu. Sehinggalah pada tahun lepas, 2014, aku sekali lagi di panggil temuduga jawatan yang sama, Penolong Pegawai Pendaftaran, KP27.

Alhamdulillah, aku dikategorikan sebagai "Calon Simpanan". Istilah yang digeruni tapi sekurangnya Alhamdulillah, kali ini kau berjaya menempatkan diri. Ramai orang yang berjasa buat diriku kali ini, termasuk bos baru. Mengikut SPA, Calon Simpanan kini hanya sah dalam tempoh 2 tahun dari tarikh Lembaga/ Panel bersidang mengeluarkan keputusan. Jadi, mahu tidak mahu, jika tiada apa panggilan dalam tempoh tersebut, anggaplah sudah bukan rezeki kita.

Kalau ikut statistik asal, ini yang dikeluarkan oleh SPA sebelum temuduga.


Statistik dari laman web SPA


Kekosongan hanya 25 orang, dan calon simpanan yang akan dipilih seramai 75 orang. Sengit sangat persaingan kerana calon yang dipanggil hampir 2600 orang. Apa- apa pun, syukur sebab dapat tempatkan diri sebagai "Calon Simpanan". Sekarang ni dalam laman web SPA dan boleh tengok rangking dah kalau kita calon simpanan. Tempat ke- 39 dari 100 orang! Sudah cukup lega. Cuma menanti rezeki dipanggil.



Paparan awal pada hari keputusan diumumkan



Paparan terkini di borang SPA8i


Nota kaki: Tidak terlalu berharap. Kalau ada rezeki, InsyaAllah. Amin :-)




Saturday, June 15, 2013

Penolong Pegawai Pendaftaran KP27

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum wbth. Lama sudah rasanya tak update blog yang tercinta ni. Alhamdulillah, ramai pengunjung yang mendapat manfaat dari penulisan saya di blog terutamanya bagi mereka yang bakal menhadiri temuduga. Post tips temuduga mendapat hits yang tinggi dalam blog saya. Alhamdulillah. Ada juga komentar yang melahirkan rasa syukur dipertemukan Aku & Hidupku kerana membantu mereka sebelum menghadiri temuduga.


Surat panggilan yang paling ditunggu- tunggu


Syukur Alhamdulillah, selepas lama menanti, akhirnya hajat saya untuk dipanggil ke temuduga jawatan Penolong Pegawai Pendaftaran KP27 dimakbulkan Allah swt. Sudah lama memohon sejak mula- mula tamat belajar, akhirnya rezeki dipanggil temuduga tiba pada tahun ini. Semuanya selepas saya berjaya lulus peperiksaan kenaikan pangkat (KPSL) yang dianjurkan Jabatan pada tahun lepas. Kalau dilihatkan statistik, kami calon- calon KPSL terpaksa bersaing dengan ramai calon "fresh" dan calon simpanan. Semoga dipermudahkan.


Statistik dari laman web SPA


Nak diceritkan pengalaman, rasanya tidak layak kerana masih belum pernah merasai. Ini lah yang dipanggil kali pertama. Namun akan dikuatkan semangat juga untuk menempuhinya. Panel saya kali ini dipengerusikan oleh seseorang yang berbangsa Cina. Dan pada ekspektasi saya, sudah tentulah ia akan berjalan dalam Bahasa Inggeris sepenuhnya, cabaran yang amat saya takuti setiap kali ditemuduga. Walaupun ia bukan masalah besar bagi saya, namun kekhuatiran itu masih ada.

Rakan- rakan seperjuangan lain dari JPN KL kebanyakkannya sudah rata- rata berkhidmat lebih sekian tahu. Sedang saya masih belum pun cukup usia 3 tahun perkhidmatan, Dari JPN KL seramai 3 orang, dan dari cawangan lain adalaha satu dua. Arghhh, terkadang stres pun ada. Yalah, mereka semuanya senior. Sudah pasti berbuku pengalaman. Namun saya, masih pucuk pisang muda. Seperbualan dengan orang- orang lama dan atasan, ada yang memberika respon positif dan tak juga negatif. Yang positif dengan berkobar memberikan keyakinan, tips dan dorongan. Bagi yang negatif, berpalulah aura, "Boleh ke kau buat?,Layak ke kau yang baru setahun jagung?" dan tak kurang juga, "Interview pegawai ni susah, macam- macam dia tanya"... Aduhai...

Buat rakan- rakan yang datang ke blog saya, kalau anda pun dipanggil temuduga ni, jomlah kita kongsikan sedikit knowledge dan pengalaman, mana tahu ia bermanfaat buat kita bersama. Saya akan ditemuduga di SPA Jalan Cenderasari KL pada 21 Jun 2013 (Jumaat). Banyak research dan stadi yang perlu saya buat, namun jujur saya kata, saya langsung tiada masa. Dengan bebanan kerja yang melampau, memang sangat terasa betapa kurang bersedia untuk temuduga kali ini. Jawatan Penolong Pegawai Pendaftaran KP27 memang satu impian, tapi perlu dimimpikan dengan bersandarr pada realiti.

Antara soalan- soalan yang bermain di fikiran saya adalah seperti begini:


  • Anda baru sahaja berkhidmat di jawatan PP KP17. Tak sampai pun 3 tahun. Kenapa anda rasa anda layak untuk ke jawatan KPSL ini?
  • Anda masih baru. Sekiranya anda diletakkan di cawangan sebagai Ketua Pejabat (hakikat sebenar PPP KP27 jika dicawangan), bagaimanakah anda akan mengendalikan sebuah pejabat yang seperti anda tahu, pelbagai ragam, puak, pendapat dan ego?
  • Sekiranya menerima aduan, bagaimanakah anda akan mengendalikannya?
  • Pelanggan yang hadir ke pejabat semakin ramai, namun staf seliaan anda ramai yang terpaksa MC. Apakah pelan yang boleh anda lakukan bagi menangani masalah ini?
  • "System down"? Bagaimanakah anda akan menanganinya?

Ini lah persoalan yang berlegar di ruang kepala saya. Masih tidak termasuk soalan mungkin tentang ahli kabinet, portfolio menteri, maklumat kementerian dan jabatan, isu semasa dan pelbagai lagi. Ya Allah, aku berserah padaMu. Rabbiyassir wala tuassir. Semoga semua yang bakal menghadiri temuduga ini dapat melakukan yang terbaik. Tips- tips temuduga basic jangan dilupakan. Saya pun akan belek- belek semula buku Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerjaaan (RLTKK) yang dibeli beberapa tahun lalu untuk temuduga pertama saya bagi jawatan sekarang. Buku abang Jamal ni tak dinafikan banyak membantu.

Okaylah, siapa- siapa yang rajin, jom lah komen dibawah untuk kita bertukar- tukar pendapat. Sian dari saya, salam rindu untuk semua. Wassalam.

Tuesday, February 12, 2013

Ajaran Sesat di Malaysia


Ancaman terbesar kepada agama dan umat Islam di Malaysia masa kini ialah penyebaran ajaran-ajaran sesat dalam kalangan umat Islam yang terus berjalan dari semasa ke semasa. Ajaran-ajaran ini dapat bertapak apabila saja ianya diperkenalkan. Sehingga kini hampir seluruh pelusuk rantau negara ini diresapi oleh berbagai-bagai bentuk ajaran sesat, yang datang dari berbagai-bagai tempat.

Sebilangan daripada ajaran-ajaran tersebut terang-terang boleh mengheret pengikutnya keluar dari akidah dan syariah agama Islam tetapi tidak disedari oleh pengikutnya putus hubungan dengan saudara-saudara Islamnya yang lain di dalam masyarakat. Ada pula ajaran-ajaran di mana pengikutnya sanggup keluar dari agama Islam kerana mempercayai bahawa ajaran itu betul, dan pula yang sanggup menceraikan isteri, meninggalkan rumahtangga dan seterusnya melakukan kekejaman ke atas orang lain dan kadang-kadang melakukan pembunuhan.

Timbulnya ajaran-ajaran sesat dalam kalangan masyarakat Islam di  Malaysia bukanlah satu perkara baru dan tidak disedari tetapi kadang-kadang ajaran sesat itu tidak dapat dikatakan sesat keseluruhannya kerana ada bercampur aduk diantara benar dan yang salah. Yang paling rumit dan kritikal sekali ialah di dalam ajaran-ajaran berkenaan dikatakan betul oleh satu golongan dan dikatakan salah oleh golongan yang lain. Namun begitu masalah perselisihan pendapat ini adalah disebabkan oleh beberapa faktor berikut:

  • Orang yang memperkatakan tentang ajaran itu mempunyai sikap dan niat tertentu.
  • Mereka yang cuba menilai ajaran tidak mengetahui betul-betul ajaran berkenaan.
  • Aliran atau ajaran dari kumpulan berkenaan mempunyai cara-cara pengajarannya mengikut peringkat-peringkat tertentu seperti pada peringkat awal menonjolkan kebenaran tetapi akhirnya mengandungi ajaran dan kepercayaan yang mengelirukan bahkan mempunyai unsur yang bertentangan dengan ajaran Ahli Sunnah Wal Jamaah.
  • Ajaran-ajaran berkenaan kebanyakannya tidak di sebarkan secara terbuka. Oleh itu tidak dapat dibincang dan dinilai oleh umum secara terus atau terperinci.

Akidah Islam adalah berpusat kepada kepercayaan kepada Allah, Malaikat, Rasul- rasul, Kitab, Qada’dan Qadar, dan percaya kepada hari akhirat. Sehingga kini hampir setiap buah negeri di Malaysia terdapat ajaran-ajaran yang disebarkan secara senyap-senyap dan adakalanya mendapat sokongan daripada tokoh-tokoh agama tempatan.Ajaran sesat bukanlah suatu perkara baru bagi kita, malah kemunculannya di negara ini adalah merupakan adunan dari pengaruh sebelum Islam dan kepercayaan animisme serta daya rekacipta kuno yang tidak berlandaskan Syariat Islam. 

Walaubagaimanapun kemunculan ajaran sesat ini diambil perhatian berat setelah berlaku peristiwa yang menumpahkan darah iaitu penyerangan kumpulan ajaran sesat yang bertopengkan “Tarikat Nurul Zaman” ke atas Balai Polis Batu Pahat Johor pada hari Khamis, 16hb Oktober 1980 yang telah meragut 6 orang dari kumpulan penyerang dan mencederakan 23 orang awam . Keadaan-keadaan beginilah yang benar-benar mengancam agama dan keselamatan umat Islam di negara ini dan amat sukar diatasi sekiranya tindakan yang betul-betul berkesan tidak diambil dengan segera.

P/S: Sambungan nota ini boleh didapati pada pautan 4shared di bawah:

:: JOM KONGSI ::

Recent News

Kenangan Bersama AMAR

Kenangan Bersama AMAR