28 March 2010

Jom makan tengah hari...

Hehehe... Apa menu lunch anda semua hari ni??? Menu makan tengah hari aku hari ni simple aje. Lauk kacang panjang goreng dengan pedal ayam (tapi lauk ni lain sikit, sebab dia berkuah, so bila makan tak la kering sangat, sebab aku tak boleh makan lauk tak berkuah, jap lagi tercekik, huhuhu), dan ikan tongkol bakar (tapi ini ikan tongkol hitam tau).

Hmm, dah kata ikan bakar ni, kenalah dengan kicap bawang together dengan air assam, Wah, memang GRAND lor. Adoi, ikannya 3 ekor jer, tp yang nak makannya 4 orang. Huhuhu...

Ha, ni mak dah janji pulak nak beli tongkol putih (jenis yang ni isinya agak keras berbanding tonkol hitam). Sedap tau makan ikan bakar, especially dengan air assam dan kicap bawang. Tambah- tambah air assam dan kicap bawang yang mak aku buat. Hehehe... Kicapnya yang paling better pakai kicap Cap Kipas Udang. Paling GRAND!!!

Kalau makan ikan bakar ni, teringat masa kat Taman Negara punya ekspidisi dulu. Masa tu kami semua budak Pengursan Pelancongan bermalam di Pulau Tat, yang berlokasi di sebahagian sungai di tepi lurahan Taman Negara (pintu masuk Kuala Tahan yer). Hehehe.

Masa tu, menunya ikan tuka (ke chuka), ikan pacu, ikan talapia, sosej, ayam perapan dan nasi goreng kampung. Hehehe.. Kira macam BBQ dinner la. Menu ni disediakan oleh pihak pengurus aktiviti, Jenut Holidays, Taman Negara Specialist. Memang hebat la menunya. Bermalam di Pulau Tat juga satu pengalaman yang sangat seronok dan tidak boleh dilupakan.

Ha, kalau nak minta tolong arrangement untuk percutian korang kat Taman Negara, boleh la contact denga Jenut Holidays, En. Meor di emel meor2709@yahoo.com. Promote la nama aku sekali yer. Hehehe...

P/S: Kenyang, nak solat dan berehat.

27 March 2010

Hari Sabtu yang membosankan...

Hmm, hari Sabtu??? Apa nak describe ek??? Tadi bangun pukul 930 pagi. Sebab... malam tadi aku tidur pukul 2 pagi. Layan Facebook. Huhuhu...

Lepas bangun pagi, aku bersarapan la pagi. Hari ni tak ada orang, so aku yang kene buat sarapan pagi. Mula- mula, goreng nugget ayam. Beli kat Carrefour Express kat Bandar Baru Ampang. Then, aku masak (hehehe...) roti goreng potong- potong...

Senang jo masak ek. Hmm, sedap tau. Aku pergi kedai, semuanya tak tahu macam mana nak masak roti telur potong- potong istimewa. Memang sedap sangat- sangat. Kalau anda (perkataan skema) nak rasa, datang la kat rumah aku.

Lepas dah siap masak, kami makan tiga beranak Mak, abah dengan aku. Hari ni Kak Ngah kerja. Hmm, makan bertiga pun sedap. Menu air, nescafe panas. Sedap...

Lepas makan ni la sesi yang paling membosankan apabila aku kene sidai (jemur) kain. Malasnya nak buat kerja rumah. Dah la mesin bahagian kering tu dah rosak. Kenalah perah sendiri sebelum boleh disidai. Erghhhh... Geramnaya dengan mesin basuh kering ni.

Penat... Lepas dah siap, online FB jap. Then, sambung tidur lagi (huish, memang kaki tidur betul la). Dalam tengah hari, Kak Long pun datang, ajak pergi Taman Putra. Jalan- jalan kat Paragon Point jer (mak pergi bukan jalan pun, naik bus RapidKL ku yang tercinta). Hehehe...

Sampai kat sana, Kak Long sibuk nak pergi fotostat buku sekolah Nor'Ain (tu nama anak dia a.k.a anak sedara aku, yang sulung). Kat sana masa tu, tukang kedai tu salah photostat buku terbalik- terbalik. Lepas tu dia marah- marah. Kita orang pun chow la tinggal dia fotostat sendiri. Waktu balik tu baru kita orang collect balik.

Sampai kat Paragon, pergi la jalan- jalan kat The Store. Tak ada apa pun yang seronok. Hmm, lepas tu balik rumah. Memang bosan la hari Sabtu ni. Selebihnya menhadap laptop, online je la sampai sekarang, waktu post ni dipostkan. Selamat berFacebook!!!

26 March 2010

Tolonglah faham!!!

Lagi- lagi aku nak kene jaga hati orang. Sakit betul hati ni. Dah tu, suka buat muka macam entah apa- apa je. Im just a human being you know...

Ceritanya macam ni je. Aku ni adalah seorang member yang dari banyak segi, memang tip top! (5 star punya kerja!!!). Tapi, biasalah, macam aku kata tadi, kita ni hanya manusia biasa ja. Yang tang kekurangan dia ialah attitude dia.

Baik tu baik, cuma kechildishan dia membuatkan ramai otang tak suka dan nampak dia macam seorang yang sangat menjengjeklakn, instead dia bagus dan patut di sukai orang. Tu la, malangnya attitude dia saja macam to.

Teruk- teruk dia, dia still kawan aku. Nak tak nak, aku kene tengok dia berubah. Tapi bila kita approach dia untuk berubah, keep remind him untuk berubah, dia marah pula. Adoi, tolonglah faham. Tak pasal- pasal aku dimasam-masam muka kan. Hmm, nasib baik kawan, kalo orang lain, sudah ku sekeh- sekehkan tadi kelapanya. Uish, salah, kepalanya. Hehehe... Tolonglah faham...

24 March 2010

Kerja, kerja, kerja...

Kerja, kerja, kerja... Itulah yang kini sedang asyik bermain di fikiranku. Sedang ex- classmate yang sama- sama belajar masa diploma dulu, kebanyakkannya sudah kembali menyambung pelajaran. Tp bagi aku, kerja, kerja, kerja. Hmm, memang penat kerja ni. Masa aku belajar dulu, sibuk nak kerja. Tapi, bila dah merasa alam bekerja, barulah tau sakitnya kepala. Adoi... Sakitnya!!!

Member yang lain sedang sibuk menelaah pelajaran, aku pula, kerja jer yang bermain di kepala. Seawal 5.20 pagi, paling lewat pun pukul 6, aku sudah mula bangun bersiap nak ke tempat kerja. Adoh, malasnya... Tapi, sedar tak sedar, aku dah 4 bulan bekerja.

Tapi, kenapa tiba- tiba jer rasa bosan??? Feedup??? Hmm, aku pun tak tahu. "Wan, sabar Wan. Tinggal 2 bulan je lagi. Dulu praktikal 6 bulan boleh je kau bersabar...", jerit hati kecil ku yang takut di marahi kalau aku berhenti kerja.

"Ah, buat bodoh jer, kerja mana- mana pun boleh dapat, bila- bila pun ada. Berhenti jer!!!", jerit hati besar ku yang dah tak larat lagi nak kerja. Bukan tak larat nak kerja, tapi nak pergi kerja. Faham tak dol???

Sebab apa ek??? Masa kat tempat kerja lama, ada la seorang memeber aku yang tersangat rapatnya. Nama dia Sue, tapi sekrang aku tak tahu kat mana. Langsung lost contact. Dia ni lah kawan aku semasa sebulan pertama aku mengharungi kerja pertama aku. Dia bagi aku semangat. Aku gagah. Tapi bila aku tahu dia lemah, oh Tuhan, aku makin patah kaki. Aku rasa macam tak berdaya. Memang sah aku memang jenis yang kene ada kawan.

Sekarang ni, ada juga yang hantar Surat Cinta kat bos. Adoi, aku tahu dah. Memang benda tu akan berlaku. Aku tabahkan hati. Kuatkan diri. Biarlah dia pergi, aku redhaim walau dalam hati, rasa kehilangan kawan yang sekepala sehati. Tapi demi kerja, kerja, kerja.

P/S: Sorry la ya, post pertama ni dah sedih- sedih. Memang aku tengah bersedih.

:: JOM KONGSI ::

Kenangan Bersama AMAR

Kenangan Bersama AMAR