Tuesday, August 31, 2010

Salam Kemerdekaan ke-53

Merdeka, merdeka, merdeka, merdeka, merdeka, merdeka dan merdeka... Itulah satu laungan keramat setiap kali tanggak 31 Ogos berkunjung tiba. Semua warga Malaysia tak kira tua mahupun yang muda, belia, remaja mahupun yang masih belum mengenal apa-apa, semuanya berteriak gembira. Merdeka, merdeka, merdeka!

Sesungguhnya perjalanan 53 tahun ini, tidaklah sehebat mana. Tidaklah sejauh mana... jika dibandingkan tempoh tanah air ini terjajah dan menderita. Bumi ini jadi saksi. Penjajahan yang panjang mengatur sejuta cerita. Dan sepanjang perjalan itulah, yang mewarnai warna-warna Merdeka hari ini.

53 tahun... Sekejap sahaja. Mampukah kita mengekalkan merdeka yang sekejap ini? Jawapannya ialah anak bangsa hari ini kerana pada masa nanti, merekalah penentunya. Jangan jadi macam seperti anjing menyalak bukit, jangan jadi seperti enau dalam belukar, dan jangan jadi syok sendiri. Jangan sesekali menjadi anak bangsa yang BODOH, dengan menjual maruah negara pada mereka diluar. Sungguh kulitmu suci, tapi hatimu penuh dengan benci dan iri pada negara sendiri. Jangan kita menjadi bangsa yang berdendam pada negara sendiri. Ingatlah, 53 angka yang sangat sedikit, tatkala dicuri sedikit, sudah pasti hilang ghaib.

Sekian, selamat menyambut perayaan Hari Kebangsaan ke 53 dan salam 1Malaysia.


1Malaysia Menjana Transformasi.

No comments:

Kenangan Bersama AMAR

Kenangan Bersama AMAR