26 February 2011

CIKGU Anti KERAJAAN???

Assalamualaikum wbth dan selamat berhujung minggu. Alhamdulillah, masih diberi kesempatan oleh Allah swt untuk menjalani sisa- sisa hidup yang entah bila akan berakhir. Selawat dan salam atas junjungan besar Nabi Muhammad saw. Syukur Alhamdulillah juga atas nikmat kedamaian yang Allah swt limpahkan ke atas bumi Malaysia, semoga berpanjangan. Tidak lupa juga setinggi doa dipanjatkan kepada mereka yang berjuang demi kebaikan dan kebenaran ummah terutamanya di Mesir, Libya dan negara yang lainnya. Semoga Allah swt memenangkan mereka yang berada di jalan yang benar.

Bila baca entri kali ini, mesti nampak macam berbaur politik sedikit. Maybe lah. Tapi entri yang ni bukan tujuan nak mengaibkan sesiapa tapi sekadar nak menyedarkan diri kita sendiri, bahawa tidak semua perkara boleh kita tunjukkan secara terbuka.

Ni kisah wall Facebook seorang cikgu yang mengajar di sebuah sekolah yang pernah menjadi tempat saya mendapat pendidikan awal. Alkisahnya, cikgu ni dengan secara terbukanya menulis ekspresi protest beliau terhadap kerajaan pemerintah di wall Facebook beliau. MasyaAllah, cikgu dah gi** ke apa? Tak tahukah cikgu bahawa wall cikgu boleh di akses siapa- siapa sahaja yang berada dalam list kawanan cikgu? Tak sedarkah cikgu bahawa cikgu sebagai penjawat awam atau secara khususnya seorang guru tidak sepatutnya mengekspresikan emosi cikgu sebegitu rupa di Facebook? Lupakah cikgu kalau- kalau dalam senarai kawanan cikgu ada anak didik cikgu di sekolah? Apa kata mereka kalau mereka baca status Facebook cikgu? Dan komen- komen cikgu yang berturut tu?

Aduh, fikir- fikirlah cikgu. Nilai sesuatu tindakan cikgu sedalamnya sebelum buat satu- satu tindakan. Jangan tindakan cikgu nanti menjerat diri sendiri sudahlah. Kalau tak percaya lihat je printscreen dari FB cikgu ni.






# Saya pun penjawat awam juga. So sedar- sedarlah siapa diri kita ya. Dah macam bloggers politik pula cikgu aku ni... Jangan marah cikgu.

No comments:

:: JOM KONGSI ::

Kenangan Bersama AMAR

Kenangan Bersama AMAR