22 March 2011

Program Adik- Adikku Musim ke- 2

Assalamualaikum wbth dan salam 1Ukhwah 1Ummah. Dua tiga hari kebelakangan terasa berdebar semacam saja, tapi malam ini, semua debaran tu dah berakhir. Alhamdulillah, lega rasanya. Eh, debaran apa pula ya? Ha, tulah debaran program TV realiti kanak- kanak berunsurkan Islam, Adik- Adikku musim ke-2. Wah, berjaya sungguh rancangan terbitan JAKIM yang ditayangkan di TV1 ni.

Okaylah, dipendekkan cerita, sebentar tadi adalah pertandingan akhir Adik- Adikku musim ke-2. Seramai 7 orang peserta akhir menyampaikan pidato masing- masing setelah melepasi peringkat separuh akhir sebelumnya. Wah, hebat Adik- Adikku ni. Selama 2jam bersiaran dari pukul 9 malam dibawakan khas dari Pusat Konvensyen Putrajaya, Putrajaya, Adik- Adikku berlangsung dengan penuh gilang- gemilang.

Dipendekkan cerita, inilah senarai pemenang- pemenang Adik- Adikku musim ke-2 tahun 2011. Tahniah buat adik- adik semua.

Tempat Pertama

Adik Munir (Muhammad Amirul Munir Azlin)

Tempat ke-2

Adik Siha (Syafiqah Fasiha Ahmad Safri)

dan Tempat ke-3

Adik Zaid (Zaid Najmuddin Zul Akmal)

Dan sekalung tahniah juga buat Rais dan para Murabbi sekalian. Tahniah atas kejayaan "permata- permata" bimbingan anda. Antara para Murabbi dan Rais ialah:

Rais Farihin Abdul Fattah

Murabbi Ustaz Mohd Zamri Bin  Mohd Zainuldin

Murabbi Ustaz Ameer Azeezy Tuan Abdullah

Murabbi Ustazah Asni Abu Mansor

Murabbi Ustaz Ahmad Badrul Sani Baharudin

Tahniah buat semua yang terlibat terutamanya JAKIM, RTM , Rais dan para Murabbi, serta masyarakat sekalian yang menyokong rancangan Adik- Adikku, semoga kita sama- sama beroleh manfaat dan diberkati oleh Illahi. Amin~~

p/s: Semuanya dah Mantop!, cuma yang buat spoil ialah ketika diajukan soalan spontan. Ramai dari adik- adik yang gagal menjawab walaupun soalan tersebut sangat mudah, sekaligus menampakkan kecetekan peserta berfikir dengan kreatif dan menyebabkan ada yang beranggapan pidato yang disampaikan hanyalah hafalan semata- mata tanpa ada pemahaman. Semoga pada musim akan datang, perkara ini mampu ditekankan.

Kredit gambar Laman Web JAKIM

15 March 2011

Contest "Sudoku by r.o.s.i.e: girl with big dreams

Assalamualaikum wbth dan selamat pagi.

Sedang asyik- asyik main Facebook, tiba- tiba ada jemputan acara dari group Facebook Sahabat Blogger. Biasala, contest dari blog- blog sahabat. Kalau nak join juga contest ni, melawatlah ke blog r.o.s.i.e: girl with the big dreams. Nanti bolehlah join ye.

Aku dah dapat jawapan dah, dan inilah jawapannya. Tara... Harap- haraplah betul.




Dan sebagai syarat yang telah ditetapkan, aku dah cari satu lagu yang aku minat nak hadiahkan buat r.o.s.i.e: girl with big dreams ni. So, enjoy okay. 


Now is the time to sleep. Harap- haraplah boleh jadi pemenang. Semua syarat- syarat dah dipenuhi. Okay, saya tidur dulu. Bye.

p/s: Thanks kepada yang sudi membantu.

09 March 2011

AMAR Remaja Kita (Album Hikayat Cinta)

Assalamualaikum wbth dan salam istirehat. Dua tiga menjak sejak balik dari Mini Konsert AMAR dan Raihan di Masjid Al- Ubudiah bersempena dengan Karnival Kesenian Islam hari tu, lidah ini asyik melagukan saja lagu Remaja Kita nyanyian AMAR ni. Kalau nak tahu, lagu ni dari album ke-3 (album penuh) AMAR iaitu album Hikayat Cinta. Untuk maklumat lanjut tentang album ke, penyanyi dia ke, hanya klik di sini >>. Okaylah, enjoy the lyrics okay.


Gambar daripada amar.com


Artis:
AMAR 


Tajuk:
Remaja Kita

Lirik:

Sewaktu kuberjalan berseorangan di sebuah taman
Terjumpa sepasang pasangan bercumbu-cumbuan tanpa malu segan
Menyirap darah badanku kerna itu adalah remaja Melayu
Agamanya serupa denganku tapi hatinya hai sekeras batu

Kuteringat sabda junjungan
Cegahlah kemungkaran gunakan tangan
Lisan atau hati selemah iman
Dengan berhikmah

Kutakut bencana datang kerna bencana tidak kenal siapa yang perlu diserang
Yang jahat kena yang baik pun kena hukuman di dunia kifarat dosa-dosa kita
Taubatlah sebelum terlambat
Cari keredhan-Nya!

p/s: Macam pernah alami je situasi macam ni kan? MasyaAllah.

05 March 2011

AMAR Vs Raihan

Assalamualaikum wbth dan salam 1Malaysia. Entri kali ni back- dated sikit. Tak salahkan? Sebab pelantikan aku ke jawatan sekarang pun back-dated juga. Boleh macam tu? Okaylah. Sebenarnya idea nak tulis memang dah ada, tapi faham- faham je lah. Bila dah kerja, penat, strees, malas dan semua alasan- alasan itulah yang membuatkan aku malas nak update entri kat blog ni. Tapi kita gagahkan jua lah ya? Back-dated pun okay juga, asalkan ada dari tiada.

Dah, stop to talk about nothing. Sekarang ni nak cerita sikit pasal dua personaliti nasyid tanah air yang datang berkunjung ke masjid kariah aku minggu lepas. Kira macam mini konsert juga lah. Namun, ianya disesuaikan dengan tempat dan nama programnya iaitu Karnival Kesenian Islam Masjid al- Ubudiah kariah Ampang Tasik. Sebenarnya asal konsert ini menjanjikan tiga artis terkenal iaitu kumpulan Raihan, artis solo AMAR serta artis dakwah dan motivasi, Akhil Hayy. Namun pada saat- saat akhirnya, hanya Raihan dan AMAR saja yang dapat menghadirkan diri. Penampilan Akhil Hayy digantikan dengan bekas penyanyi kumpulan Melissa yang tak silap namanya Ustaz Ramzi. Terubat jugalah makcik pakcik yang merindukan artis- artis sezaman mereka.

Sekarang, aku nak bercerita pula pasal AMAR verses Raihan. Siapa kenal kumpulan Raihan? Pasti ramai mereka yang seusia dan lebih tua dari aku amat mengenali kumpulan nasid yang popular dengan lagu- lagu dakwah dan pendidikan seperti nasyid Puji- Pujian, 25 Rasul, Sifat 20, 10 Malaikat, Demi Masa, Allahu, Ching Ai dan pelbagai lagi. Generasi cilik (kanak- kanak) hari ini agak kurang mengenali Raihan mungkin kerana Raihan tidak popular pada zaman mereka (sekarang). Yelah, zaman kegemilangan Raihan masa aku kat sekolah dulu. Kalau mereka tahu pun lagu- lagu Raihan, mungkin mereka tidak mengenali siapakah penyanyi- penyanyinya.

Okay, sekarang, siapa kenal AMAR? Kenal tak? Antara kita mungkin ramai yang tak kenal, sebab AMAR popular tiga empat tahun belakangan ini. Setahu dan seingat aku, penampilam AMAR mula menggamit peminat nasyid tempatan ketika program muzik video nasyid ditayangkan di TV1, Nasyid Minggu Ini (NMI). Ketika itu, NMI di hoskan oleh pengacara versatile, VJ Naemah. Dan rancangannya pula setiap hari Ahad jam 6 petang. Masa tu lagu AMAR yang mula memasuki carta ialah lagu Nurul Iman. Tak terkecualilah aku, lagu Nurul Iman sentiasa menjadi siulanku setiap masa disamping 2 3 lagu lain. Masa tu AMAR jadi juara dalam pertandingan akhir Juara Nasyid Minggu Ini. Tapi AMAR bukan sekadar pada nayid sahaja, malah beliau juga merupaka seorang penuntut IPT (ketika itu) dan seorang pesilap mata (betul ke?).

Ish, panjang pula aku bercerita. Dipendekkan cerita, audiens malam tu ramainya terdiri daripada kanak- kanak dan golongan tua- tui. Remaja tu ada lah sikit, tapi belianya tiada. Yang ada pun belia, tulah, Rakan Masjid yang bersusah payah menjadikan event tu suatu realiti. Congrats juga kat mereka. Berdasarkan audiens (hadirin) dan respon yang diberikan penonton, aku dapat lihat wujud seolah satu pertandingan antara persembahan AMAR dan Raihan malam tu. Raihan terdahulu mengambil pentas dengan menhidangkan 8 buah lagu popularnya. Semasa persembahan, hanya golongan tua- tui dan seusia aku sahaja yang menyanyi dibibir. Kanak- kanak hanya tahu senyum dan tepuk tangan. Jelas, mereka tidak respon, kerana Raihan buka pada zaman mereka.

Ketika AMAR pula mengambil pentas, kelihatan berlaku perunahan perhatian audiens. Kanak- kanak yang tadi bersembang, mula beralih memberi perhatian. Kenapa? Adakah mereka pernah dengan lagu AMAR seperti Nurul Iman, Siti Munawwirah dan lain- lain? Jawapannyan bukan. Bukan kerena mereka minat atau tahu nasyid AMAR, tapi kerana keunikkan AMAR ketika berada di atas pentas. Apa dia? Ya, silap mata. Itulah yang menjadikan si cilik terpaku menyaksikan AMAR di pentas. Silap mata yang menjadi membuatkan audiens tersenyum saja. Tak kira tua- tui ataupun siapa saja. Hasil analisa, kekuatan persembahan AMAR bukan pada lagu, tapi pada silap mata beliau yang menjadikan beliau berjaya mengawal pentas. Tapi ada satu lagu AMAR yang baru (pada halwa telinga aku la) membuatkan aku suka sangat lagu tu macamana aku tangkap habis lagu Nurul Iman dan Siti Munawwirah. Tajuknya Remaja Kita. Memang terasa juga la apa yang dikatakan dalam lagu tu juga. So, ni lirik lagu dia untuk anda semua review. Nak dengar, cari sendiri kat 4Shared.com okay?

As a conclusion, AMAR Vs Raihan? No loser and no winner. Sama- sama hebat. Best sangat. Thanks to Masjid al- Ubudiah atas penganjuran program yang sungguh bermanfaat ni. InsyaAllah, tahun depat jemputla Sami Yusuf pula ke, Maher Zain ke  takpun Inteam pun dah cukup. Kalau nak jemput ustaz bagi ceramah, tryla Ustaz Don Danial Don Bijayid dari KUIS. Masya-Allah, suara ustaz memang sedap. Okaylah, penat dah menaip. Rehat dulu.


p/s: Siap sempat bergambar dengan AMAR lagi. Jangan jeles.

:: JOM KONGSI ::

Kenangan Bersama AMAR

Kenangan Bersama AMAR